Wat is blockchain?

Wat is blockchain

De blockchain is de oorspronkelijke datastructuur welke achter het Bitcoin netwerk zit. De blockchain is eigenlijk te vergelijken met een grootboek. In dit grootboek worden alle gegevensmutaties bijgehouden. Het grootste verschil met de blockchain en normale centrale systemen is dat het open is voor iedereen en niemand de eigenaar is. De blockchain is zo ontworpen dat je alleen onderaan informatie kunt toevoegen. Je kunt dus geen informatie wijzigen van het verleden. Hierdoor is de blockchain een grootboek waarbij iedereen eerlijk moet zijn.

Alle gegevens worden opgeslagen in blokken (Blocks). Meerdere partijen (nodes) hebben een kopie van de gehele blockchain en zij controleren weer de andere nodes. Op deze manier zijn er meerdere partijen verandwoordelijk voor het eerlijk afhandelen van alle informatie die in de blockchain is opgenomen.

Het filmpje hieronder geeft een goede weergaven van wat de blockchain is en wat je ermee kunt

Proof of Work blockchain

Een Blockchain waaraan iedereen kan meewerken draait vaak op een proof of work systeem. Voor dit systeem is er rekenkracht nodig om een nieuw blok te vinden. Hiervoor zijn veel berekeningen nodig en dus veel rekenkracht. Deze blokken moeten dan gevonden (ook wel gemined genoemd) worden. Het minen van deze blokken word gedaan door hardware. De mensen die deze hardware ter beschikking stellen aan de blockchain worden miners genoemd.

Deze miners controleren alle transacties in de blockchain. De miners zelf hebben belang bij het correct verwerken van de blokken omdat de gevonden blokken weer door andere miners worden gecontroleerd. Als een persoon een transactie wilt doen op de blockchain moeten ze hiervoor een transactie vergoeding betalen (fee). Hoe hoger deze persoon de fee maakt hoe meer miners ge¡ntreseerd zijn in het minen van die transactie en des te sneller dat deze transactie wordt goedgekeurd. De fee die de persoon heeft betaald wordt verdeeld onder de miners die deze transactie hebben goedgekeurd.